čtvrtek 12. listopadu 2020

Standard Bostonského teriéra z roku 1910 (po revizi 2. verze)

Celkový vzhled:

Bostonský teriér by měl vyhlížet jako živý, vysoce inteligentní, hladkosrstý, krátkosrstý, kompaktně stavěný pes střední velikosti s krátkým ocasem. Barva žíhaná s rovnoměrně rozmístěnými bílými znaky. Hlava by měla být úměrná k velikosti psa, výraz ukazuje vysokou inteligenci. Tělo poměrně krátké a dobře rostlé, končetiny silné, úhledně vytočené, ocas krátký. Žádný rys není tak výrazný, aby pes působil proporcionálně nevyváženě. Pes budí dojem odhodlanosti, síly a aktivity, přičemž styl držení těla je spořádaný, lehký a elegantní. Proporcionální kombinace barvy a bílých znaků je zvláště výrazným znakem typického představitele plemene a psi s převahou bílé barvy na těle nebo bez náležitého poměru žíhané a bílé barvy na hlavě by měli tyto nedostatky vyrovnat v jiných oblastech.

Ideální výraz bostonského teriéra vyjadřuje vysoký stupeň inteligence a je také důležitým rysem tohoto plemene.

Při stanovení relativní hodnoty vzhledu vůči ostatním parametrům je třeba věnovat zvláštní pozornost barvě a znakům i jejich rozmístění.

Lebka:

Hranatá, nahoře plochá, bez vrásek, tváře ploché, výrazný stop.

Oči:

Široko od sebe, velké a kulaté, tmavé barvy, ostražité, ale laskavé a inteligentní. Při pohledu zepředu by oči měly přesahovat obočí a jejich vnější koutky by měly být v jedné linii s lícemi.

Morda:

Krátká, hranatá, široká a hluboká. Na délku kratší než na šířku a hloubku v poměru k lebce. Nos černý a široký s dobře vyznačenou linií mezi nozdrami. Čelisti krátké, hranaté s krátkým pravidelným chrupem.  Pysky jsou dostatečně hluboké, ale ne převislé, při zavřené tlamě zcela zakrývají zuby. Tlama by neměla přesahovat přibližně jednu třetinu délky lebky. 

Uši:

Malé, tenké, umístěné co nejblíže rohům lebky. 

Vady na hlavě:

Klenutá nebo nakloněná lebka, zvrásněná středovou linií. Lebka příliš dlouhá na šířku nebo naopak. Příliš měkký stop. Obočí a lebka příliš šikmé. Oči malé nebo propadlé, nebo naopak příliš vystouplé. Světlá barva, příliš mnoho bílé. Tlama klínovitého tvaru nebo bez hloubky. povislé líce nebo propadlá spodní víčka. Úzké nozdry, vyčnívající zuby, slabá dolní čelist. Uši špatně posazené, nebo nepřiměřené.

Krk:

Přiměřeně dlouhý a mírně klenutý, elegantně nesoucí hlavu a harmonicky přecházející v plece. Vady: tzv. ovčí krk, krátký a silný.

Trup:

Hluboký a široký hrudník, kulatá ramena, krátká záď. Žebra hluboká a dobře klenutá, dosahující až za bedra. Bedra krátká a svalnatá, hřbet mírně zaoblený k nasazení ocasu. V bocích mírné tvarované. Tělo by mělo vypadat krátké, ale přitom ne robustní. Vady: Tělo ze strany ploché, úzký hrudník, dlouhá nebo povislá bedra, příliš hluboké propadliny v bocích.

Přední končetiny:

Jsou nasazeny přiměřeně daleko od sebe, v úrovni horní špičky ramen. Kosti rovné a dobře osvalené. Lokty nejsou ani vytočené ani vbočené. Krátké a silné nadprstí.

Zadní končetiny:

Správně nasazené, v kolenou zaúhlené. Rovné a poměrně dlouhé od kolen k hleznu, krátké a rovné od hlezen po tlapy. Hlezna nenápadná, nejsou ani vytočené ani vbočené. Stehna silná a dobře osvalená.

Tlapy:

Malé, kulaté a kompaktní. Nejsou vytočené dovnitř ani ven. Prsty dobře klenuté.

Vady končetin:

Volná ramena nebo lokty. Zadní končetiny příliš rovné v kolenou, příliš výrazná hlezna. Dlouhá nebo slabá nadprstí, Příliš široké rozkročení.

Ocas:

Nízko nasazený, krátký, jemný, zužující se; rovný nebo stočený. Hladký, bez hrubých chlupů. Nesmí být nesen vodorovně. V ideálním případě by neměl přesahovat délku přibližně do poloviny vzdálenosti od nasazení k hleznu. Vady: dlouhý, nebo vesele nesený. Extrémně zkroucený nebo zvlněný. 

Barva:

Žíhaná s bílými znaky. Ideální znaky jsou bílá tlama, bílý pruh přes hlavu, límec, hruď, část nebo celé přední nohy, zadní nohy pod hlezny. Vady: Celobílý, absence bílých znaků, převaha bílé barvy na těle, špatný poměr bílé a žíhané na hlavě a jakékoliv další odchylky zhoršující celkový vzhled.

Srst:

Krátká, hladká, lesklá s jemnou strukturou.

Hmotnost:

Nepřesahuje 27 liber, v tomto členění:
Lehká váha: méně než 17 liber
Střední váha: od 17 ale nepřesahující 22 liber
Těžká váha: od 22 ale nepřesahující 27 liber

Diskvalifikace:

Barva plná černá, černá s pálením, červená a šedá. Kupírovaný ocas a jakékoliv jiné nepřirozené úpravy sloužící k oklamání sudího.

zdroj: The Boston Terrier by Edward Axtell (kap. 2)
kniha z roku 1910 - nyní jako e-book


Jedná se o můj amatérský překlad z Angličtiny.
Kopírování zakázáno!

Žádné komentáře:

Okomentovat