čtvrtek 7. ledna 2021

Průkaz původu

Co je průkaz původu? Dokument, prokazující původ psa. Nic víc, nic míň! Dalo by se to přirovnat k našemu rodnému listu. Průkaz původu je doklad o příslušnosti zvířete k tomu konkrétnímu plemeni s informacemi o jeho přímých předcích, obvykle 3-4 generace zpět. V závislosti na organizaci (klubu), který průkaz původu vydává, v něm můžete najít i další informace, např. o bonitaci, úspěších na výstavách, veterinárních osvědčeních a testech... 

Průkaz původu je tedy zárukou, že vaše zvíře pochází z kvalitních a zdravých rodičů (předků), způsobilých k chovu. Ovšem žádný průkaz původu vám nezaručí, že i váš mazlíček bude úspěšný na výstavách, 100% zdravý a bude moci být také zařazen do chovu. Pokud vám nějaký chovatel bude tvrdit opak, tak vědomě lže! I u zvířat s PP může dojít k nějaké genetické mutaci, ale díky cílenému vyřazování těchto zvířat z dalšího chovu, je mnohem menší pravděpodobnost než u zvířat bez PP. 

Průkaz původu MDK

splňuje výše uvedené. Navíc je opatřen jakousi "známkou kvality", která na první pohled říká, o jak kvalitní zvíře se jedná. Rozdělení do kategorií je následující:

Golden Breeding (zlatý chov)
Oba rodiče splňují alespoň 3 body (nebo společně splňují 6 bodů)

  • Bonitace klubu (vždy povinná)
  • Zdravotní vyšetření u plemene nejžádanější (nejpotřebnější)
  • Profil DNA, či doložení paternity
  • zkouška z výkonu (cílená na plemeno)
Silver Breeding (stříbrný chov)
Oba rodiče splňují alespoň 2 body (nebo společně splňují 4 body)
  • Bonitace klubu (vždy povinná)
  • Zdravotní vyšetření u plemene nejžádanější (nejpotřebnější)
  • Profil DNA, či doložení paternity

Basic Breeding (základní chov)
Oba rodiče splňují bonitaci klubu

Free Breeding (volný chov)
Pokud mají oba rodiče průkaz původu, mohou jej dostat i jejich potomci. Odpovědnost za kvalitu chovu je v tomto případě zcela v rukou chovatele.

Organizací a klubů, poskytujících chovatelský servis včetně vedení plemenných knih a vystavování průkazů původu je mnoho u nás i ve světě. Každý chovatel si může vybrat, kde mu podmínky lépe vyhovují. Nedá se říct, že by dokumenty jedné byly lepší než dokumenty jiné, ale vzhledem ke "konkurenčnímu" boji v některých z nich se s tímto tvrzením můžete setkat. S tím souvisí i to, že neuznávají průkazy původu vydané jinými organizacemi, odmítají chovatele těchto zvířat přijmout mezi své členy ani jim neumožní účast na jejich výstavách. Naštěstí takových organizací není mnoho.

Žádné komentáře:

Okomentovat